Door middel van onze huisregels kunnen we een positieve en respectvolle omgeving creëren waarin alle judoka’s zich kunnen ontwikkelen en plezier kunnen hebben in hun judotrainingen. Het naleven van de huisregels draagt bij aan het succes en de continuïteit van de judoclub op lange termijn alsmede de ontwikkeling van de judoka.
Het zorgt voor veiligheid en het welzijn van alle judoka’s tijdens de trainingen en evenementen. Huisregels dragen bij aan respect, discipline en sportiviteit, essentiële waarden binnen de judosport. De huisregels helpen bij het handhaven van een positieve en harmonieuze sfeer binnen de club en, ze stellen duidelijke gedragsnormen die de interacties tussen judoka’s en instructeurs vastleggen.
De huisregels van Kyushiki ondersteunen en stimuleren de verantwoordelijkheid en persoonlijke groei bij de judoka’s.
Men dient respectvol met elkaar om te gaan zowel verbaal als non-verbaal. Agressie in welke vorm dan ook wordt nimmer getolereerd.
Zorg voor een schoon pak dat qua afmeting in orde is. Beschadigingen zoals scheuren of loszittende emblemen dienen zo snel mogelijk gerepareerd te worden.
Slippers behoren tot de standaard uitrusting van een judopak en zijn verplicht uit oogpunt hygiëne en zijn uitsluitend bedoeld voor kleedruimte, toilet of zaalvloer.
De nek dient vrij te zijn van haar. Lang haar dient opgebonden te worden in een knot of staart. Gebruik hiervoor geen elastieken met metalen klemmen.
Tijdens de judoles / wedstrijden mogen geen sieraden gedragen worden. Dus ringen en kettingen af, oorbellen en piercings uit of afgeplakt. Tijdens de les dragen van petten en/of hoofddoeken is uitgesloten.
Zorg er tijdens het omkleden voor dat de judoka’s die op dat moment les hebben geen hinder van je ondervinden.
Uit hygiënisch oogpunt wordt van de judoka verwacht dat de judoka schoon de mat betreedt. Dat betekent handen, voeten en lichaam zijn gewassen. Nagels dienen kort te zijn.
De judomat (tatami) mag uitsluitend betreden worden zonder schoenen of sokken. Schone sokken zijn alleen toegestaan bij medische redenen of bij wonden aan de voeten. De judoka mag niet met blote voeten van en naar de WC gaan en met smerige voeten de mat weer opkomen.
De judoka dient op tijd te komen in de les. Als een judoka niet op de training kan verschijnen verwachten wij een afmelding bij de trainer.
De training en of wedstrijd begint altijd met een groetceremonie waarbij de judoka’s elkaar groeten en respect betuigen aan de trainer / scheidsrechter.
Het doel van judo is om de tegenstander op zijn rug te werpen of hem in een houdgreep te nemen of de tegenstander tot opgave te dwingen, zonder elkaar (bewust) pijn te doen dan wel te blesseren.
Wanneer de vorige les nog bezig is, wacht men in de kleedkamer of op de bankjes langs de mat.